Почуття провини закриває нам майбутнє

Почуття провини закриває нам майбутнє переживаннями, емоціями

Ці та інші питання про сповідь і покаяння ми задали протоієрею В’ячеславу Перевезенцева, настоятелю Нікольського храму в селі Макарове в Московській області.

– Батько В’ячеслав, як на Вашу думку, чому ми, начебто, весь час каємося, а все ніяк не можемо зрозуміти, що таке покаяння?

– Протягом усього Великого посту ми чуємо спів «Покаяння відкрий мені двері, Жизнодавче». Тобто покаяння – це якась двері. Але відкрити двері – значить вступити на якийсь шлях. А ось з цим-то і виникає проблема. Якщо ми говоримо про шляхи, то повинні чітко уявляти, куди ми хочемо прийти. Тільки це надає шляху сенс.

– Коли говорять про покаяння, зазвичай призводять два класичних приклади. Перший – це апостол Петро, ​​який з переляку відрікшись від Спасителя, потім все життя плакав, коли чув, як кричить півень, і не тільки прийняв за Нього хресну смерть, а й тисячі людей навернув до Христа і разом з апостолом Павлом став наріжним каменем у підставі Церкви. Другий приклад – це розсудливий розбійник, який, власне кажучи, з нашої точки зору, і не каявся в своїх гріхах, а просто в передсмертній агонії сповідував Христа як Спасителя і після смерті потрапив Рай. У чому різниця цих двох шляхів і чому вони можуть нас навчити?

– Ну, різниця очевидна. У апостола Петра це шлях усього життя. Адже у нього до того, як він відрікся від Спасителя в ту страшну ніч, були з Ним дивовижні відносини. Абсолютно приголомшливий приклад, коли він кидається в воду, бачачи Христа, що йде по воді. Це теж образ покаяння – не важливо, що під ногами, якщо тебе кличе Господь, ти підеш навіть, якщо там немає грунту. Але йти по водам можна тільки тоді, коли дивишся на Христа. А він подивився вниз, туди, де під ногами бурхлива стихія – і почав тонути. Але Господь був поруч і простягнув йому руку. Ось так і з нами.

А говорячи про розбійника, якого ми називаємо розсудливим, ми часом зовсім забуваємо, що він був все таки розбійник. І життя свою він прожив дуже погано. Але, опинившись на хресті, в єдину мить все усвідомив. Господь став центром його життя. І він же нічого не просив, тільки щоб Той про нього пам’ятав. Але пам’ять Божа – це і є життя: і якщо ми – в цій пам’яті, ми – з Богом.

– А Юда? Для нас це приклад нерозкаяності. Але ж з точки зору «юридичної», він як раз розкаявся: і гроші за свою зраду не взяв, і себе сам засудив, і сам вирок привів у виконання …

– Але він же знав Христа! От якби він Його не знав, його історія була б зовсім іншою. А він не просто знав Христа, він був поруч з Ним, він разом з іншими одинадцятьма учнями жив з Ним однією сім’єю, бачив чудеса, які робить Господь. І він не просто був поруч, він був скарбником. І крав. Ми це теж не повинні забувати. Виявляється, можна бути поруч, бути свідком таких дивовижних подій і при цьому … красти.

Сказано ж у Апостола Іоанна, що біс увійшов в нього. А що таке біс? Це руйнівна сила, яка і привела його до того дереву, на якому він повісився. Звичайно, він розкаявся. В тому-то й трагедія Іуди, що він усвідомив, що зробив, коли зрадив невинного. Каяття і є усвідомлення гріха – як гріха, тобто як неправди.

– Але покаяння не було?

– Чи не було. Це дуже важливо розуміти. Тому що дуже часто люди приходять на сповідь і говорять: ось, я згрішив тим-то і тим-то. Ну і що?

Ось уявіть собі: хлопчисько грає у дворі в футбол, заліпив мечем у вікно, воно вщент, виходить тато, хлопець плаче, винен, каже, більше не буду, тато покартав його, і вони разом йдуть. Але так бути не повинно. Що повинен зробити нормальний батько? Він повинен взяти інструменти, взяти сина за руку і сказати: підемо, нам потрібно вставити нове скло. Ми завжди повинні намагатися виправити ту шкоду, яку ми завдали своїм гріхом.

Так, Юда віддав срібники, він розкаявся, але покаяння у нього не було. Не було тієї зв’язку з Христом, яка була у Петра, він Його не любив. Він розумів тільки, що зробив щось погане, що ось зараз Ісуса розіпнуть, і життя закінчиться. Он-то думав, що Місія сяде на троні. Адже коли Він входив в Єрусалим, все кричали: Осанна! Здавалося, ось зараз нарешті всі дізнаються, хто Він насправді. А Юда, Його учень, стане в цьому Його новому царстві, ну, скажімо, міністром фінансів. А потім він зрозумів, що нічого цього не буде. Що зараз Ісуса схоплять, ганебно приб’ють до хреста разом з якимись бандитами, і впадуть всі його надії. Заради чого він ці три роки був з Христом? Адже він-то думав, що це і є сенс його життя: зараз треба потерпіти, поки у них невелика громада, яка живе тільки на подаяння, але буде час, коли всі його мрії здійсняться. І раптом все, крах, нічого не збудеться. Порожнеча. Юда, розкаявшись, залишився зі страшним почуттям провини, тому що зосередився на собі і на своє минуле. Почуття провини закриває для нас майбутнє. У Іуди не було майбутнього, тому що він у Христа не вірив.

– Ви сказали, що почуття провини закриває для нас майбутнє. Але що нам робити з відчуттям, що скільки б ми не старалися, ми все одно залишаємося загрузлими в своїх недосконалості?

– Є думка, що якщо ми хочемо бути благочестивими християнами, нам потрібно максимально зосередитися на своїх гріхах, і від цього буде народжуватися смиренність, тому що ми будемо бачити, які ми не варті, які ми грішні.

Але у святих отців мова йде все-таки про інше.

Смирення народжується від того, що вгорі повітря, який вривається в наше життя, від сприйняття краси Бога і, як каже митрополит Сурожский Антоній, від того, що в Його світлі ми раптом бачимо, хто ми і як ми недосконалі.

А ось зосередженість на своїх гріхах може бути зворотною стороною гордості. Адже горда людина якраз нікого крім самого себе не бачить і тому не може прийти до покаяння, тому що покаяння – це поворот від себе до Бога. І тут може статися підміна: почуття провини замінить почуття покаяння і духовного шляху.

Тобто завжди потрібно бачити мету, до якої ми йдемо, розуміти сенс цього руху. І саме в світлі цієї мети – якщо ми її не втратимо – ми завжди будемо бачити, що нас утримує, пов’язує, від чого нам по-справжньому хочеться звільнитися. Але якщо цілі немає?

Мені дуже подобається думка, що мета Великого посту, та й будь-якого посту – це відмова не від поганого, немає від гріха: від гріха ми повинні відмовлятися завжди, кожен день. Постом ж щось нове входить у наше життя, коли ми відмовляємося від чогось хорошого – заради кращого. І для цього ми утримуємося в їжі і міняємо свій спосіб життя, як-то себе розбудовуємо: ми повинні налаштуватися, як приймач налаштовують, на певну хвилю.

– Але якщо кожен раз Великим постом ми проходимо цю процедуру настройки, чому, коли проходить Великдень, ми повертаємося на круги своя? Що робити, щоб прийти в стан, який визначається формулою: «Люби Бога і роби, що хочеш»?

– Так, сенс цих слів блаженного Августина дуже вірний, хоча і парадоксальний. На жаль, якщо ми навіть щось знаходимо під час Великого посту, то дуже швидко це розтрачуємо. Що робити? Тут немає ніяких рецептів. Хоча всі ми знаємо, що робити: не опускати руки, не розслаблятися, намагатися не загасити той духовний жар, який ми хоч трошки розпалили в нашому серці. І це в наших силах.

Тут немає нічого неминучого. Хоча, звичайно, людина так влаштована, що він не може бути весь час на висоті емоційного і духовного напруги. Навіть у святих були періоди, коли вони відчували богооставленность.

Почуття провини закриває нам майбутнє наше життя

Знаєте, у Бориса Гребенщикова є пісня «Сидячи на красивому пагорбі», там такі слова: «Ми йдемо наосліп в дивних місцях, / І все, що є у нас – це радість і страх, / Страх, що ми гірші, чим можемо, / І радість того, що все в надійних руках ». Цей страх, про який говорить поет, він дуже важливий. І природний, якщо людина себе не обманює. Але важлива і ця радість – що все в надійних руках.

Християнство – це не технологія самовдосконалення: ось, зараз ми будемо молитися, постити, читати Святе Письмо, здійснювати справи милосердя і автоматично будемо ставати все краще і краще.

Християнство «працює» по-іншому. У ньому ми не можемо самі себе вдосконалити. Це тільки барон Мюнхгаузен міг витягнути сам себе з болота.

А що ж ми можемо? Можемо зробити зусилля. Але робить все сам Господь. Як сказано в притчах Соломонових: «Коня готують на день битви, але перемога – від Господа». Ось і наше завдання – готувати коня, тобто щось з собою весь час робити. Але перемога – від Господа. І ми не можемо ставити Йому умови. Це Його таємниця – як дати нам відчути цю перемогу, цю радість.

– Ну, тоді виходить, що не можна нарікати на людину, яка регулярно підходить до одного і того ж священика з одними і тими ж гріхами – він же робить те саме зусилля, нехай і здається незрілим …

– Так, але тут дуже важливі саме особисті відносини священика і людини, який приходить на сповідь. І якщо священик знає контекст його життя, його духовний стан, він уже не просто свідок, який тільки слухає і вимовляє дозвільну молитву. Він може допомогти щось побачити, в чомусь розібратися, знайти рішучість з цим боротися. Адже той може каятися, але при цьому не розуміти, що з цим робити. І завдання духівника – допомогти. Звичайно, якщо у людини дійсно є бажання щось з цим робити, тому що його адже може і не бути.

Але якщо бажання є, я іноді таким людям кажу: у вас дуже великий список, давайте сьогодні зосередимося на чомусь одному. А що робити відразу і з лінню, і з дратівливістю, і з розсіяною молитвою, і з осудом – з усім тим, що є у кожного з нас і з чим ми майже завжди приходимо на сповідь?

Розумієте, є дві небезпеки, пов’язані зі сповіддю і покаянням. Якщо покаяння – це шлях, страшно прийняти за нього якісь інші доріжки, які ведуть не туди. Тоді відбувається підміна шляху. Такі підміни бувають і в сповіді. Отець Олександр Шмеман характеризує їх як небезпеки юрідізма і психологізму.

Юридизм – це коли до гріха ми підходимо як до порушення закону, норми, як до якогось злочину. І чекаємо покарання. Інша небезпека – психологізм, коли людина приходить не з почуттям, що порушив закон, а з якимось внутрішнім дискомфортом, і йому хочеться, щоб його виправдали.

У чому небезпека юрідізма? Така сповідь може бути дуже поверхневою. Це як якщо ви прийшли за допомогою до поганого лікаря: він бачить симптоми і дає вам ліки, щоб ці симптоми прибрати, а звідки у вас ці симптоми? Він не бачить – у нього немає часу, а може бути ні знань. І лікування не відбувається, хоча симптом може піти.

Тут дуже важливо, щоб людина замислилася: а чому це у мене? Адже кожен з нас і лінується, і дратується, і засуджує по-своєму – у кожного за цим стоїть щось своє. І потрібно розуміти, що ми з таким собою можемо зустрітися, що нам буде дуже неприємно. А якщо просто сказати: я ледачий, дратівливий, то навіть і переживати особливо не доведеться.

Коли ж ми говоримо про спокусу психологізму, то тут небезпека за всіма цими розмовами, переживаннями, емоціями до гріха-то так і не дістатися.

ВАМ ТАКОЖ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ