Похмуре обличчя ще не ознака смирення

Похмуре обличчя ще не ознака смирення гідності того, хто прагне нести

У статті, звичайно ж, мова ні в якому разі не йде про самовихваляння і достатку собою. Тут інше. У міркуваннях про гріх або про смирення ми часто плутаємо причину і наслідок. Звідси небезпека зовні почати виглядати убогим і смиренним, повторювати, що я "ніхто і ніщо" перед Богом. Однак при будь-якому хоч трохи скрутному спілкуванні "раптом" виявити в собі примхливість, прагнення до самоствердження за рахунок іншого, непримиренну натуру …

Ця невідповідність може проявитися в тому випадку, якщо смиренність й знищення серця починаєш сприймати як якусь самодостатню форму, яку нібито треба продемонструвати, зафіксувати … До речі, в повному розладі з Євангелієм, де сказано:

"Коли постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри; бо вони зміняють обличчя свої, щоб люди, що постять. Істинно кажу вам, що вони вже отримують нагороду свою. А ти, коли постиш, намасти свою голову і лице своє твоє, щоб з’явитися посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Батько бачить таємне, віддасть тобі явно "(Мф 6.16-34).

А смиренність – воно взагалі не усвідомлюється смиренним людиною, саме це усвідомлення суперечить справжньому смирення, оскільки саме воно несе в собі вірус гордині – «я змирився, я не такий, як усі». Смирення купується в процесі покаяння, а не виникає саме по собі. Це проміжний підсумок роботи совісті, усвідомлення того, наскільки складно впоратися з власними гріхами. Коли й справді починаєш бачити у власному оці то саме "колоду", про який говорить Спаситель. І чим ясніше це "колоду" бачиться, тим серйозніше змінюється ставлення до оточуючих людей.

Гріх ближнього сприймаєш не як провину, а як хвороба, від якої страждає людина, – і вже не виниш, а співчуваєш.

А добрі і корисні слова і справи інших "колекціонуєш", немов улюблені книги, з думкою: а я б так не зміг, я б не написав таку "книгу".

Все добре, що роблять люди, цінуєш інакше – вище, чим раніше.

Що Здавалося "дріб’язковим" увагу і добро до тебе усвідомлюєш як вагоме і цінне. І дякуєш за нього по-справжньому, від усієї душі.

Пам’ять про заподіяної іншому болю, засмучення – змушує прагнути швидше виправитися, втішити, допомогти, порадувати.

Закиди перестають поранити, а змушують задуматися, звідки і чому вони виникли, що ти зробив не так. Зрозуміти, як не ставати причиною чужого збентеження або гніву …

І крізь все це, невпинно, – радість про те, що Христос з нами, що Він посеред нас в кожен наш день, в будь-який момент! Що Він і в твоєму серці (ось тут і є любов до себе і радість, що таке можливо – всупереч гріха).

При такому внутрішньому перебудові вираз обличчя і вміння кланятися виявляється на останньому місці. Ти радісний, хоча страждаєш від своєї недосконалості і негідності.

Похмуре обличчя ще не ознака смирення добро до тебе

Ти працюєш і прагнеш діяти, знаючи про себе, що без Бога нічого б не вийшло і усвідомлюючи, що зробив мізерно мало … І тому ще спрямованість працюєш.

Ось де з’являється смиренність. Найсвітліші священики і монахи, яких я зустрічав, всі посміхалися і були радісними і немов готовими прямо зараз йти на край світу, якщо це буде потрібно для того, щоб ти міг врятуватися. У них бадьорості стільки, що вони щедро, немов воду відрами, розливають її тобі та іншим, хоча за цим, безумовно, варто усвідомлення власної гріховності й знищення серця.

Парадокс в тому, що саме це (разом з величезною радістю про Бога) і живить таку бадьорість і любов. І – ніякого зневіри і потуплений очей! Тому що бачення своїх гріхів – це як визнання того, що хворий: воно змушує йти до Лікаря і прийняти лікування.

У цьому мета і сенс, а не в тому, щоб змучити себе докорами.

"Покайтеся!" (Тобто "змінитеся") – з цих слів починає Іоанн Предтеча свою проповідь охрещуваного в Йордані … Але чому? Тому що Царство Небесне – "наблизилося". Стала ближче і чи можливий справжня і вічне життя, до якої можна і потрібно підготуватися – усвідомити безліч своїх гріхів і знайти кохання і смиренність перед Богом і ближніми. І одночасно усвідомити близькість Бога і – зрадіти. І цінувати, культивувати, плекати в собі щось добре, що дано тобі Богом, цю благодать.

«Знаєте, я священик вже 50 років з гаком, і я не хороша людина, але те, що я говорю про Бога, – правда. І якщо те, що я говорю – правдиво, то, незважаючи на мою гріховність, це може до людини дійти », – сказав колись журналісту" Фоми "покійний митрополит Сурожский Антоній. Чи не закликаю намагатися будь-якого, слідом за владикою Антонієм, поспішати міркувати про Бога – у нас цим часом люблять займатися люди, які взагалі не мають духовного досвіду, і це часто не корисно, може бути, варто просто частіше мовчки порадіти про Бога. Але ці слова, на мій погляд, дуже точно ілюструють правильне поєднання смирення, визнання своєї недосконалості і – гідності того, хто прагне нести в собі образ Самого Христа.

ВАМ ТАКОЖ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ