Що заборонено віруючим?

Що заборонено віруючим? дозволено все, що веде до

Сам собі забороняю!

Мета християнського життя, як сформулював її апостол Павло, – це відкласти старого чоловіка і зодягнутися в нового, оновлюваного, за образом Ісуса Христа (пор. Еф. 4: 22-24). Це постійний рух, оновлення за образом Ісуса Христа повинно відбуватися в мені, як в християнина, протягом усього життя. І цей рух перш за все до зростання в любові. Цю роботу можна замінити нічим зовнішнім, в ній не можна зупинятися.

Тому все, що цій роботі заважає, мені заборонено. Але ця заборона має бути не зовнішнім, а моїм, внутрішнім. Як сказав той же апостол: «Все мені можна, та не все на пожиток Усе мені можна, але ніщо не повинно володіти мною »(1 Кор. 6:12).

Я, як християнин, стаю таким, тільки усвідомивши, що гріх мене руйнує і тому він мені заборонений. Я сам собі повинен його заборонити.

Будь-яке роблення, якщо ми хочемо, щоб був результат, передбачає працю. Якщо ви хочете посмажити собі яєчню, ви повинні встати з дивана і відкласти пульт. Якщо ви хочете багато чого досягти, навчаючись, припустимо, в музичній школі, ви змушені собі багато в чому відмовляти. Немає жодної людини, який досяг успіху, ні в чому собі не відмовляючи, не обмежуючи себе багато в чому. Я пам’ятаю, в дитинстві товаришував з хлопчиком, який йшов у велику музику і був надзвичайно талановитий. Йому було заборонено брати в руки склянку з гарячим чаєм так само, як йому заборонено було грати в сніжки голими руками. І вже при нульовій температурі він був зобов’язаний надягати рукавички або рукавиці. Інакше його руки втратили б чуйність. Він сам свідомо дотримувався ці заборони, оскільки розумів, що стоїть перед ним ціль.

Християнин – це людина, яка повинна вирости в «міру зросту Христової», дорости, дотягнутися, мати «ті самі думки, що й у Христі Ісусі» (Фил. 2: 5). Тому все, що противно цьому вектору мого розвитку, я повинен відкинути.

Не можна пройти велику відстань на схід, якщо весь час дозволяти собі відступати на захід.

Навіщо мені це треба?

Пам’ятаю, як розмовляв з одним ченцем-греком, який пригощав мене і мого друга в Святій землі м’ясною стравою власного приготування. Сам не їв. Мій друг запитав його: «Ви не їсте м’яса? Вам заборонено їсти м’ясо? » На що монах сказав дуже цікаву річ: «Я можу їсти м’ясо, мені ніхто не забороняє. Але я буду потім мати проблеми з плоттю. Навіщо мені це треба?"

Цей аскет, який зберігав свою душу в чистоті, прекрасно розумів наслідки будь-якої дії. І саме тому він заборонив собі їсти м’ясо. Хоча в іншій ситуації, напевно, якби цього вимагала любов, він би собі дозволив. І нічим би не згрішила.

Вбити або посміятися

Що заборонено віруючим? цьому 57

Мені здається, що ми про це постійно забуваємо. Про те, що заборонено все, що не по любові, і дозволено все, що веде до зростання в справжньої християнської любові. Я хотів навести дуже цікавий приклад. Це 57-е Апостольське правило. Ми знаємо канонічні правила як досить суворі, конкретні явища церковного розуму, де священнослужитель або мирянин дуже часто карається – перший виверженням сану, а другий відлученням від причастя за якісь моральні злочини, за падіння. Якби ми спробували сформулювати, за що можна викинути священика з сану, ми б сказали: за блуд, за пияцтво, за вбивство, за єресь. І були б абсолютно праві.

Але ось 57-е Апостольське правило звучить так: «Якщо хто з кліру кривим, або глухому, або сліпому, або ногами хворобливого посміється, то буде відлучений. Так само мирянин ». Тобто якщо я звершив Літургію, молебень, похрестив, повінчав, прийшов на трапезу з повною свідомістю того, що я все зробив, я дуже хороший священик і раптом посміявся над людиною, яка має якесь каліцтво, мене треба не просто пожурити – мене треба відлучити. І мирянина теж. Тобто цей мій гріх немилосердя, коли я начебто пожартував просто, припустимо, над кульгавим, познущався над ним трохи, навіть не вдарив, – це не менше, чим блуд, вбивство або пияцтво, тому що, я, як священик, як християнин, не можу бути немилосердним. Я не маю на це права.

Дивовижний розум Церкви проявляється в цьому 57-му Апостольському правилі, яке для всіх для нас обов’язкове, адже ніхто не відміняв його.

Ми повинні дуже чітко розуміти, що нам заборонено будь-який прояв нелюбові, будь-який прояв жорстокості, немилосердя. Це те, з чим ми в собі повинні боротися і просто видирати з себе, викидати постійно, очищаючи свою душу.

А дозволено нам будівництво в собі людину за образом люблячого всіх Ісуса Христа.

Стародавні святі отці говорили: «Люби Бога і ближнього і роби, що хочеш», розуміючи, що при справжнього кохання нічого гріховного людина не побажає. А поки ми так не можемо, будемо слухатися Церква. Її досвід підкаже, що нам шкідливо, а що корисно.

ВАМ ТАКОЖ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ