Шкідливі речовини в косметиці: що не отруїти власну шкіру

Шкідливі речовини в косметиці: що не отруїти власну шкіру часто ховається під

В даний час у виробництві засобів для догляду за шкірою і волоссям використовується, в цілому, понад вісімдесят тисяч різних інгредієнтів. За оцінками фахівців, кожен восьмий з компонентів косметики є в більшій чи меншій мірі небезпечним для здоров’я. Деякі шкідливі речовини в косметиці можуть викликати просте роздратування шкіри або алергічну реакцію, інші можуть призвести до порушення гормонального фону, треті є канцерогенами. До того ж, багато компонентів косметики завдають шкоди навколишньому середовищу.

Ми використовуємо косметику, щоб виглядати краще, вирішити деякі проблеми зі шкірою, уповільнити її старіння. Сучасні косметичні засоби в тій чи іншій мірі справляються з цими завданнями, проте вони також можуть завдавати шкоди здоров’ю. Як правило, ця шкода стає далеко не відразу, але з часом регулярне використання косметики з тими чи іншими шкідливими інгредієнтами може привести до розвитку хронічних захворювань.

Є ряд найбільш поширені з шкідливих речовин, які можна зустріти в різних косметичних продуктах.

парабени

Парабени входять до складу декоративної косметики, зволожуючих кремів, і так далі.

  • Для чого використовуються

Парабени – це найпоширеніший консервант в косметиці. Завдяки ним наші креми, шампуні та інші засоби для догляду за собою можуть зберігатися довгі місяці і навіть роки, не втрачаючи своїх властивостей. До речі, парабени також входять до складу парфумерії, але на етикетках з туалетною водою або парфумами їх не вказують, оскільки точний склад такої продукції вважається комерційною таємницею. Парабени входять до складу приблизно 75-90% всіх косметичних засобів, які виробляються в даний час.

  • Чому вони шкідливі

Парабени легко проникають в шкіру і, імовірно, можуть порушувати роботу ендокринної системи. Вони можуть мімікрувати під естроген – один з жіночих статевих гормонів. В ході одного дослідження парабени були виявлені в ракових пухлинах молочної залози, після чого були висунуті припущення і можливий зв’язок між парабенами і розвитком раку грудей. Крім цього, парабени можуть чинити негативний вплив на репродуктивну функцію чоловіків. Метилпарабен при нанесенні на шкіру може призводити до більш швидкого старіння.

Невелика кількість парабенів може міститися і в різних продуктах харчування, наприклад, в полуниці, ячмені, смородині, ванілі, моркви, цибулі (втім, парабени, які використовуються у виробництві косметики, отримують з нафтопродуктів, а не з рослин). При попаданні в травний тракт ці речовини добре переробляються і виводяться з організму і, мабуть, не роблять шкідливого впливу на здоров’я, чого не можна сказати про парабенів в складі косметики.

Вважається, що жінки, в середньому, піддаються впливу 50 мг парабенів щодня; на чоловіків ці речовини впливають в набагато меншій кількості, оскільки вони рідше використовують косметику.

діетаноламін

Діетаноламін (ДЕА) входить до складу косметичних засобів, які піняться і / або мають кремову консистенцію, таких як зволожуючі креми або шампуні.

  • Для чого використовується

ДЕА і його похідні застосовуються, щоб надати косметиці кремообразную текстуру, або здатність пінитися. З його допомогою також нормалізують рН косметичних засобів.

  • Чому він шкідливий

ДЕА може викликати роздратування шкіри і очей, як правило, від слабкого до помірного. В ході лабораторних досліджень було встановлено, що великі дози цієї речовини можуть призводити до захворювання на рак печению і передракових змін в шкірі і щитовидній залозі. Крім цього, ДЕА може вступати в реакції з іншими інгредієнтами косметики – нітритами, і утворювати нітрозаміни, які відносяться до канцерогенних хімічних сполук.

ДЕА також є небезпечним для навколишнього середовища, особливо для риби та інших живих істот, що мешкають у воді.

дибутилфталат

Дибутилфталат (ДБФ) – інгредієнт деяких продуктів для догляду за нігтями і лаків для волосся.

  • Для чого він використовується

У складі засоби для догляду за нігтями ДБФ виконує функції розчинника і пластифікатора. Він, серед іншого, не дає лаку для нігтів почати тріскатися і злазити незабаром після нанесення. У списках інгредієнтів лаків для волосся ДБФ часто ховається під словом «fragrance» – парфумерні добавки, які, як ми вже говорили, є комерційною таємницею, і виробники не зобов’язані розкривати їх склад.

  • Чому він шкідливий

Ця речовина абсорбується шкірою. Воно може посилювати здатності інших хімічних сполук викликати генні мутації, хоча сам по собі, ймовірно, не є мутагенів. Лабораторні дослідження показали, що ДБФ може призводити до вад розвитку у плода тварин, до змін тканин передміхурової залози і яєчок, а також до зменшення кількості сперматозоїдів в спермі. В даний час його відносять до категорії речовин, які можуть викликати ендокринні порушення, проблеми з репродуктивною функцією, а також завдавати шкоди плоду, що розвивається на різних термінах вагітності. Звичайно, в косметиці міститься занадто мало ДБФ, щоб він міг швидко нанести людині шкоду, але в довгостроковій перспективі він може бути дуже небезпечним. Тому в деяких країнах його використання у виробництві косметики строго обмежена законодавством, а подекуди воно повністю заборонено.

Бутилгідроксіанізол і бутилгідрокситолуол

Бутилгідроксіанізол (БГА) і бутилгідрокситолуол (БГТ) входить до складу зволожуючих кремів, губної помади і інших видів декоративної косметики Декоративна косметика: як зробити гарний макіяж .

  • Для чого вони використовуються

БГА і БГТ – це дуже близькі за властивостями синтетичні антиоксиданти Найкорисніші антиоксиданти для шкіри: допоможуть в боротьбі з вільними радикалами, які використовуються в якості консервантів. Вони також застосовуються як консерванти у виробництві продуктів харчування.

  • Чому вони шкідливі
Шкідливі речовини в косметиці: що не отруїти власну шкіру імовірно, теж можуть

Ці речовини можуть викликати алергічні реакції. Передбачається, що вони також можуть мати канцерогенні властивості, і призводять до порушення гормонального фону.

Тривала дія високих доз БГТ викликає захворювання, що вражають печінку, щитовидну залози і легені і щурів і мишей. У певних умовах БГТ може стимулювати зростання пухлин, в тому числі, злоякісних. Є обмежені дані про те, що у великих дозах БГТ може мімікрувати під естроген і викликати порушення експресії рецепторів чоловічих статевих гормонів, що може призводити до проблем в роботі репродуктивної системи.

БГА і БГТ визнані небезпечними для навколишнього середовища, особливо при попаданні в воду.

кам’яновугільні барвники

Кам’яновугільні барвники входять до складу деяких фарб для волосся. Використовуються в якості барвників; в темних фарбах їх більше, чим у світлих. У складі фарб позначається як п-фенілендіамін або p-Phenylenediamine.

  • Чому вони шкідливі

Кам’яновугільна смола, з якої почали виготовляти барвники цього типу, являє собою суміш різних речовин, які, в свою чергу, є похідними нафти. Вона вважається канцерогеном і основна проблема з використанням так званих кам’яновугільних барвників в косметиці полягає в тому, що вони, імовірно, теж можуть викликати рак. Крім того, в таких кристалах можуть міститися важкі метали, багато з яких є небезпечними для головного мозку.

В ході одного дослідження було встановлено, що у жінок, які протягом тривалого часу використовували фарби для волосся Фарба для волосся – інструмент жіночої краси або загроза здоров’ю? , Що містять барвники цього типу, був підвищений ризик розвитку неходжкінської лімфоми (проте з різновидів раку, що вражає лімфатичну систему).

Консерванти, що виділяють формальдегід

У речовинах цього типу відносяться гидантоин, діазолідінілмочевіна, гексаметилентетрамін.

  • Для чого вони використовуються

Ці речовини використовуються в якості консервантів при виробництві практично будь-яких видів косметики. Вони також застосовуються для виробництва деяких видів смол і виробів з вінілу і пластику. У природи формальдегід зустрічається рідко і в дуже невеликих кількостях, зате людина виробляє понад 21 мільйон тонн цієї речовини в рік, щоб використовувати його в різних галузях промисловості.

  • Чому вони шкідливі

Консерванти цього типу шкідливі, тому що вони виділяють невеликі кількості формальдегіду, який є одним з найбільш небезпечних канцерогенів. Косметика, що містить такі консерванти, може виділяти формальдегід у вигляді газу, а він вважається особливо шкідливим саме при вдиханні. Результати лабораторних досліджень дозволяють припустити, що формальдегід також може проникати в організм через шкіру.

ВАМ ТАКОЖ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ